Kirkko

vartsilan kirkko
Värtsilän kirkon on suunnitellut Veikko Larkas ja se on rakennettu suureksi osaksi lahjoituksilla. Kirkko on valmistunut vuonna 1950.

Kirkon eteisessä on sankarivainajien muistolaatat. Kirkon takaseinällä on v. 1941 sodan aikana tuhoutuneen ja luovutetulle alueelle jääneen Värtsilän kirkon kuvia. Kirkkosalia koristavat rajan taakse jääneestä vanhasta kirkosta evakuoidut kattokruunut.

Kirkko on avoinna sopimuksen mukaan. Tiedustelut kirkkoherranvirastosta puh. 0400 967 601. Kirkon osoite Kaurilantie 611, 82655 Värtsilä.

Lisätietoja Tohmajärven seurakunnan www-sivuilta.

Värtsilän kirkkojen historiasta löytyy lisää tietoa kirjasta ’Värtsilän kirkot’, jonka on kirjoittanut Erkki Lintunen. Lisätietoja kirjasta täältä. Kirja on lainattavissa myös mm. Värtsilän kylätalolta.

Vartsilan kirkko ulkokuva

vartsilan kirkko kauneimmat joululaulut

Alttaritaulu.

Alttaritaulu.

Värtsilän kirkon urut.

Värtsilän kirkon urut.

kirkon alttari

8 Responses to Kirkko

 1. erkki lintunen sanoo:

  Värtsilän kirkon korjaustarpeiden kustannuksiin voi osallistua lahjoittamalla Värtsilän Kotiseutuyhdistys r.y:n lahjoitustilille
  KSOP 515 370 40003419.

 2. erkki lintunen sanoo:

  Jatkoa edelliseen: ”Värtsilän kirkot” -kirjan loppuun myynti kirkon kunnostustöiden kustannuksiin on alkanut. Alennettun hintaan – 15 euroa – sisältyy jonkin verran kannatusmaksua, mitä voi halunsa mukaan lisätäkin.

  Kirjaa toimitetaan kylätalon myyntipöydälle. Hätätapauksessa sen voi saada postimaksulla lisättynä. Puh. 050-3224727. Myyjä on Värtsilän Kotiseutuyhdistys r.y.

 3. erkki lintunen sanoo:

  Kirkon ulkomaalausta varten kerätään lahjoituksia yllä olevalle Värtsilän Kotiseutuyhdistyksen tilille. 20 euron lahjasta saa KUITIKSI kirjan ”Pappeja made in Värtsilä”.

 4. erkki lintunen sanoo:

  Kirkon 65-vuotista taivalta juhlittiin su 19.7.2015. Klo 10 oli messu, jossa palveli seitsemän Värtsilässä syntynyttä pappia. Klo 18 kirkon suunnittelijan, arkkitehti Veikko Larkaksen tyttärentytär Ninni Poijärvi konsertoi. Tilaisuus oli toinen hänen kiertueellaan isoisän kirkoissa. Ensimmäinen oli Enontekiön kirkossa keväällä.

 5. erkki lintunen sanoo:

  Selvennystä edellä olevaan infoon. Kuvissa on kaksi alttaritaulua. Toinen on sivuseinällä olevan sivualttarin yllä. Se on 1900-luvun alussa Värtsilän seurakunnalle saatu lahja. Pietarissa työskennelleet värtsiläiset lahjoittivat tuntemattoman venäläisen taiteilijan maalaaman ristinnnaulitun kuvan. Taulu on evakossa rajan takaa vuonna 1941 sodassa tuhoutuneesta seurakunnan ensimmäisestä kirkosta.

  Toinen taulu on kauppaneuvos Akseli Antikaisen lahja v. 1950 vihittyyn nykyiseen kirkkoon. Taulun on maalannut Seppo Näätänen, jonka viimeinen leposija on Intiassa.

  Tauluista on mielenkiintoista keskustelutietoa kirjassa ”Värtsilän kirkot”.

 6. erkki lintunen sanoo:

  Tänään 1.6.2016 kokoontui talkoolaisten joukko Oiva Tikan johdolla aloittamaan kirkon maalausurakan. Työ lähtee liikkeelle takapihalla olevasta varastorakennuksesta, jossa suoritetaan koemaalaus oikean maalin löytämiseksi.

  Kotiseutuyhdistyksen keräämät lahjoitukset rakentavat kotiseudun kirkkoa!

 7. erkki lintunen sanoo:

  Seuraava vaihe on kirkkosalin ja seurakuntakodin välisten taiteovien muuttaminen eristetyksi seinäksi ja oven tekeminen pianon kirkkosaliin siirtoja varten. Tämän jälkeen talvella kylmilleen jätetystä kirkkosalista ei pääse kylmää seurakuntakodin puolelle, jota lämmittää lahjoituksena saatu ilmalämpöpumppu.

 8. erkki lintunen sanoo:

  Kesällä 2019 kirkko maalattiin kotiseutuyhdistyksen ja Kirkkohallituksen rahoituksella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *