Arppen aitta

Arppen aitta sijaitsee kylätalon pihapiirissä.

Arppen aitta sijaitsee kylätalon pihapiirissä.

Wärtsilän rautatehtaan perustajan vanhin poika ja hänen työnsä jatkaja Edvart (1841-1897) omisti Niiralan Hovin 1880-luvulla. Hovi siirtyi Värtsilän kunnan omistukseen vuoden 1920 alusta. Sen tiluksilla toimi kunnan maatila, ja sotien jälkeen sinne rakennettiin kunnantoimisto.

Pihapiirissä on säilynyt hirsirakennus, jota kutsutaan Arppen aitaksi. Sen uskotaan olevan Edvartin ajoilta. Yhteen sen huoneista on kotiseutuyhdistys koonnut museoesineistöä, jota ovat lahjoittaneet pitäjäläiset. Osa on maatilalta, joka lakkautettiin 1980-luvulla.

Aitan hirret ovat ilmeisesti piilukirveellä veistettyjä.  Joskus aikaisemmin rakennuksessa on ollut viljasiiloja, jotka on purettu pois. Säkit raahattiin rappuja ylös yläkertaan ja tyhjennettiin luukusta siiloihin.

arppenaitta_kuva2Esineistö koostuu lähinnä maatalouden ja kodin tarvekaluista. Vanhimpia esineitä lienee Kukkolammen pohjasta löydetty yksipuinen ruuhi.

Pihapiirissä oleva ns. renkitalo lienee myös Arppen aikaisia rakennuksia. Sen alla sijaitsee punatiileistä holvattu kellari, jossa säilytettiin perunoita ja juureksia.

”Kellari oli erittäin hyvä, siellä vallitsi tasainen lämpö kesät talvet. Se kannattaisi kunnostaa”, Mantsinen sanoi. Renkitalon yläkerrassa on yhä sota-aikana kuivattua kessua.